ژئوگرید
ژئوگرید چیست
ژئوگرید ها عضوی از مجموعه بزرگ ژئوسنتتیک ها هستند که کاربرد اصلی آن مسلح سازی خاک در پروژه های مختلفی که نیاز به زیر سازی با بسترخاکی دارد، است.
ژئوگرید ها از ترکیبات پلیمر ساخته میشود و مشتقات پلیمری عضو اصلی تولید این محصول است که عموما از پلی اتیلن، پلی استر و پلی پروپیلن ساخته میشود درصد وجود هریک از این پلیمر ها در تولید ژئوگرید ها خواص و مشخصات مخصوص خود را ایجاد میکند.
ژئوگرید ها بصورت شبکه های ریزو درشت وجود دارند که با توجه به کاربرد، اندازه دهانه ی مشبک مشخص میشود که اجازه میزان عبور خاک از شبکه ی ژئوگرید میدهد.
شبکه های طولی و عرضی بسیار سفت و سخت تر نسبت به الیاف ژئوتکستایل است که این عامل موجب افزایش قدرت باربری شبکه ی پلیمری میشود و قدرت اتصال بین لایه ای را افزایش میدهد.
رشته ها (ribs) بصورت طولی و عرضی و بصورت عمود برهم و گاها غیر عمود به یکدیگر متصل شده اند که ایجاد چشمه هایی به شکل شبکه (ژئوگرید) و یا چند ضلعی (ژئونت) میکنند.
این لایه های شبکه ای در مناطقی که خاک نم دار و مرطوب دارد همراه با ژئوتکستایل استفاده می شود و عموما شبکه ی ژئوگرید پایین لایه ژئوتکستایل قرار میگیرد. برخی از مزایا و کاربرد های ژئوگرید ها با ژئوتکستایل مشترک است.
انواع ژئوگرید
با توجه به مواد اولیه بکار برده شده بشکل زیر طبقه بندی شده است:
- پلی پروپیلن (pp) : این نوع ژئوگرید ها دارای مقاومت بالایی نبوده و از انواع ارزان ژئوگرید است.
- پلی اتیلن(PE) : این نوع از ژئوگرید ها نسبت به پلیمر های پلی پروپیلن پرکاربردتر می باشند و خواصی از جمله خنثی بودن و عدم واکنش با مواد شیمیایی به آن افزوده میشود که موجب افزایش چشمگیر کاربردهای آن میشود.
- پلی استر (pet) : ویژگی منحصر بفرد این ژئوگرید مقاومت بالا پس از خزش است. البته باید توجه کرد که این مواد در محیط های پلی استری مقاومت خوبی از خود نشان میدهند.
نوع مکانیزم ژئوگرید در کاربرد های مختلف به 2شکل اصطحکاکی و اینترلاکینگ یا قفل شدگی انجام میشود.
کاربرد ژئوگرید
کاربرد های عمومی ژئوگرید ها :
- تفکیک انواع مختلف شن، ماسه و درشت دانه ها
- جداسازی و فیلتراسیون دانه ای
- سطح تفکیکی بین عوامل آلودگی و غیر آلوده
- بالا بردن مقاومت مکانیکی بستر
- افزایش توان کششی
- بستر سازی جاده ها
- لایه سازی بین بخش های قدیمی و جدید جاده
- شیب دهی دیواره ها
- پایدار سازی شیب های تند
فرایند شبکه دهی به رشته های طولی و عرضی و چگونگی اتصال آنها با یکدیگر با روش های مختلفی انجام میشود شامل :
- سیستم یکپارچه ی تزریقی
مناسب کاربرد های احداث دیوار های حائل، در تقویت بستر با خاک سست و تقویت روکش های راه آهن
- سیستم بافتنی
با توجه به انجام بافت در سیستم میتوان از دیگر مصالح نیز میتوان استفاده کرد که باعث ایجاد خواص جدید در ژئوگرید میشود و نتیجه این عمل افزایش کاربری آن است که شامل مسلح سازی آسفالت و بسترسازی میشود.
- سیستم تزریقی _ جوشی
در این حالت از تولید ژئوگرید مقاومت حاصله کم بوده و نصب و اجرای آن نیازمند دقت و حساسیت بالا است تا بتواند در عمل نتیجه لازم را بدهد.